Οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία φέρνουν ανησυχία στην Carrara

Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου εκφράζουν την ανησυχία που επικρατεί στην Καρράρα μετά την σύλληψη του προέδρου της Saudi Binladin Group, Bakr bin Laden. Στελέχη και παράγοντες της βιομηχανίας μαρμάρου, με δηλώσεις τους στον τύπο, έσπευσαν να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία και τις αγορές.

Τον Ιούλιο του 2014 ο κατασκευαστικός κολοσσός Saudi Binladin Group, μέσω εταιρείας συμφερόντων της (CPC Marble and Granite Ltd), απέκτησε έναντι 45 εκατ. ευρώ το 50% της εταιρείας Marmi Carrara, εξαγοράζοντας μερίδια από τέσσερις τοπικές οικογένειες. Η Marmi Carrara κατέχει με την σειρά της μερίδιο 50% σε τέσσερα λατομεία η παραγωγή των οποίων αντιστοιχεί στο το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής μαρμάρου της Καρράρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek η Saudi Binladin Group ουσιαστικά απέκτησε το 7,5% 81 ενεργών λατομείων της Καρράρα (υπάρχουν περίπου 100 επιπλέον λατομεία στην περιοχή).

Το λατομείο Gioia από το οποίο παράγονται το Venato Gioia, Brouillé, Venié Brouillé

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ιστορική αφού για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της Καρράρα μια ξένη εταιρεία αποκτά τον έλεγχο σε σημαντικά κοιτάσματα μαρμάρου.

Η Saudi Binladin Group, η οποία μονοπωλεί εδώ και πολλά χρόνια τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Σαουδική Αραβία, με την εξαγορά προσέθεσε επιπλέον λατομεία μαρμάρου στα ήδη 26 που ελέγχει ήδη σε όλο τον κόσμο.

Το λατομείο Calocara από το οποίο παράγεται το Cremo Delicato

Με την είσοδο της στην βιομηχανία μαρμάρου της Καρράρα η Saudi Binladin Group, εξασφάλισε τα απαραίτητα αποθέματα μαρμάρου για την υλοποίηση των τεράστιων έργων που πραγματοποιεί στο Βασίλειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Τα έργα επέκτασης στην Μέκκα

Η σύλληψη του Bakr bin Laden είναι μια εξέλιξη που αυξάνει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες λόγω της συνεχούς μείωσης των εξαγωγών προς την Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα επαναφέρει στην επικαιρότητα τις έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες, που είχε προκαλέσει η εξαγορά σε μεγάλη μερίδα των βιομηχανιών και της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με την είσοδο ξένων εταιρειών στην εκμετάλλευση των μαρμάρων της Καρράρα.

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, το 2016 έκλεισε με ραγδαία πτώση στην αξία εξαγωγών ακατέργαστου μαρμάρου και στους δυο κύριους κωδικούς δασμολογίου 251511* και 251512*.

 

Το  διάστημα 2012 – 2016 παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα την μεγάλη και συνεχή πτώση στην αξία στους δυο κύριους κωδικούς δασμολογίου επεξεργασμένου μαρμάρου 680221* και 680291* των εξαγωγών της Ιταλίας.

*Παραθέτουμε την ακριβή ορολογία των κωδικών δασμολογίου στην αγγλική γλώσσα όπως την αποδίδει το International Trade Centre (ITC):

251511 – Marble and travertine, crude or roughly trimmed

251512 – Marble and travertine, merely cut, by sawing or otherwise, into blocks or slabs of a square or rectangular shape

680221 – Marble, travertine and alabaster articles thereof, simply cut or sawn, with a flat or even surface (excluding with a completely or partly planed, sand-dressed, coarsely or finely ground or polished surface, tiles, cubes and similar articles of subheading 6802,10, setts, curbstones and flagstones)

680291 – Marble, travertine and alabaster, in any form (excluding tiles, cubes and similar articles of subheading 6802.10, imitation jewellery, clocks, lamps and lighting fittings and parts thereof, buttons, original sculptures and statuary, setts, curbstones and flagstones)

StoneNews