Πέντε ουρανοξύστες που αλλάζουν τον ουρανό του Σικάγο

Το Σικάγο, γενέτειρα του ουρανοξύστη, φιλοξενεί αυτόν τον μήνα την δεύτερη αρχιτεκτονική biennial για το 2017 (Chicago Architecture Biennial 2017). Παρακάτω θα δείτε τους πέντε υψηλότερους ουρανοξύστες των οποίων τα σχέδια προχωρούν προς υλοποίηση.

Vista Tower από το Studio Gang

Ο Vista Tower, της αρχιτέκτονος Jeanne Gang, με 362 μέτρα ύψος θα είναι ο τρίτος ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί από γυναίκα αρχιτέκτονα. Ο ουρανοξύστης κατοικιών βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Βρίσκεται στα νότια του ποταμού του Σικάγο και
αποτελείται από τρία μπλοκ με κυματιστές γυάλινες προσόψεις οι οποίες θα έχουν 46, 70 και 95 ορόφους.

1000Μ από τον Helmut Jahn

Ο πύργος του αμερικανογερμανού αρχιτέκτονα, Helmut Jahn για το South Loop του Σικάγο αναμένεται να ξεπεράσει τα 254 μέτρα και να φιλοξενήσει 323 κατοικίες υψηλού επιπέδου.
Ο σχεδιασμός του Helmut Jahn περιλαμβάνει καμπύλες προσόψεις, με τμήματα από γυαλί που διαχωρίζονται από αδιαφανείς μεταλλικές ταινίες που επισημαίνοντας κάθε πλάκα δαπέδου με μια κορυφή που περιβάλλεται από μεταλλικό πλέγμα.

One Grant Park από τον Rafael Viñoly Architects

Προτεινόμενο ως ζευγάρι ουρανοξυστών, ο πρώτος πύργος του πρότζεκτ One Grant Park θα έχει ύψος 259 μέτρα και βρίσκεται στην 113 East Roosevelt Road, του South Loop. Ο γείτονάς του είναι έτοιμος να χτιστεί ακριβώς προς τα δυτικά. Ο αρχιτέκτονας Rafael Viñoly δημιούργησε τα κτίρια ως συστάδες μπλοκ που σκαρφαλώνουν προς τα πάνω σε ύψος – παρόμοιο με τον σημερινό κάτοχο ρεκόρ ύψους του Σικάγου, τον Willis Tower.

One Bennett Park από τον Robert AM Stern

Η Robert AM Stern, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σχεδίασε αυτόν τον ουρανοξύστη 70 ορόφων με πέτρινες προσόψεις, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους γυάλινους πύργους της πεντάδας, “κλείνοντας το μάτι” στην αρχιτεκτονική ιστορία του Σικάγο. Το κτίριο θα περιέχει 350 κατοικίες και στη βάση του θα βρίσκεται ένα πάρκο από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Michael van Valkenburgh.

110 North Wacker από την Goettsch Partners

Η κατασκευή του ουρανοξύστη γραφείων, ύψους 244 μέτρων, εγκρίθηκε από το τις αρχές της πόλης και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό της πόλης, ισορροπημένος σε γιγαντιαία τρισδιάστατα στηρίγματα κάτω από μια οδοντωτή πρόσοψη.

Πηγή: www.dezeen.com