Η 3D εκτύπωση μπορεί να επιταχύνει τα κατασκευαστικά έργα

Μηχανικοί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αρχιτεκτονική.

Η ομάδα δημιούργησε ένα 3D σύστημα εκτύπωσης που ονομάζεται ψηφιακή πλατφόρμα κατασκευών (Digital Construction Platform DCP), που μπορεί να παράγει τη βασική δομή ενός ολόκληρου κτιρίου μέσω μιας ταχύτερης διαδικασίας και λιγότερο δαπανηρής από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.

Το DCP αποτελείται ουσιαστικά από ένα όχημα πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος ρομποτικός βραχίονας, στην άκρη του οποίου βρίσκεται ένας μικρότερος ρομποτικός βραχίονας ακριβείας με το ακροφύσιο ψεκασμού μόνωσης ή έκχυσης σκυροδέματος.

Οι επιστήμονες διενήργησαν με ένα πρωτότυπο μια δοκιμασία proof – of – concept, για να κατασκευάσουν τη βασική δομή των τοίχων ενός κτίσματος διαμέτρου 14 μέτρων και ύψους 3,5 μέτρων.

Το DCP ήταν σε θέση να κατασκευάσει το πλαίσιο μόνωσης αφρού, που χρησιμοποιήθηκε για να σχηματίσει την τελική δομή του σκυροδέματος σε λιγότερο από 14 ώρες χρόνου “εκτύπωσης”. Τα ακροφύσια του συστήματος θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να μεταβάλλουν την πυκνότητα του υλικού που εκχέεται και ακόμη να αναμιγνύουν μαζί διαφορετικά υλικά.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το σύστημα ήταν ικανό να παράγει το μονωτικό κέλυφος αφρού το οποίο παρέμεινε στη θέση του μόλις εγχύθηκε το σκυρόδεμα. Εσωτερικά και εξωτερικά τα υλικά της τελικής επεξεργασίας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν απευθείας στην επιφάνεια.

Οι επιστήμονες επίσης προγραμμάτισαν το DCP να αναπτύξει έναν ευρύ, ενσωματωμένο πάγκο μέσα στο πρωτότυπο θόλο, επιδεικνύοντας την ικανότητα του μηχανήματος να δημιουργεί πολύπλοκα σχήματα και προεξοχές.

Οι άλλες πιθανές δυνατότητες του DCP περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σύνθεσης δεδομένων σχετικά με την τοποθεσία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, χρησιμοποιώντας μια σειρά ενσωματωμένων αισθητήρων για τη θερμοκρασία, το φως και άλλους παράγοντες, ώστε να μπορεί εύκολα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον κατά την οικοδόμηση της δομής.

Τελικά, οι ερευνητές αναμένουν ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να είναι αυτάρκες. Οι μηχανικοί θα μπορούσαν να ενσωματώσουν μια πηγή ηλεκτρικής ή ηλιακής ενέργειας έτσι ώστε το DCP να μπορεί να λειτουργεί σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε περιοχές για την αποκατάσταση από καταστροφές έτσι ώστε να βοηθήσει γρήγορα στη δημιουργία ανθεκτικών καταφυγίων.

Πηγή: www.rdmag.com